Email: sklep@alkohole-rzemieslnicze.pl
Kontakt telefoniczny: +48 735 468 969

KATEGORIE
Beczkowanie trunków 1

Beczki do naszych trunków pozyskiwane są z różnych źródeł. W zależności od tego jaki chcemy uzyskać efekt, stosujemy różne beczki :

 🥃 Beczki dębowe świeże wypalane

 🥃 Beczki dębowe po winach lub bourbonach

 🥃 Beczki akacjowe świeże wypalane

 🥃 Beczki akacjowe po nalewkach

 🥃 Beczki z drzew egzotycznych

 

     Beczki dębowe świeże stosuje się głównie do starzenia bourbonów. Stąd miejscem ich najszerszego stosowania jest USA, a surowcem do ich produkcji jest dąb amerykański. Ich pojemność określona jest poprzez skrót ASB - American Standard Barrel - 200 l. Pojemność ta zapewnia optymalne warunki dla maturacji. Duża część beczek z amerykańskiego dębu po leżakowaniu bourbona trafia do Europy, gdzie stosowana jest do starzenia tutejszych Whisky np. w Szkocji. Beczki dębowe po winach to najczęściej beczki z francuskiego dębu. W naszej destylarni pojawiły się beczki po koniaku i winach Pinot. Smarduch Family Distillery użyło jednej takiej beczki do starzenia Ducha Kniei. Wolf & Oak do starzenia swoich trunków mocnych.



    Do beczki z dębu francuskiego po winie francuskim Smarduch FD zalało również swoją okowitę winogronową. Obecnie leżakuje ona 8 miesięcy. Od czasu do czasu proces maturacji jest sprawdzany organoleptycznie – i to z pewnością najprzyjemniejsza część naszej pracy. Możemy powiedzieć, że trunek ten będzie bardzo ciekawy i inny od Brandy, które można kupić w sklepie. Ponadto będzie on limitowany do 210 butelek. Rozlew nastąpi w przyszłym roku w bliżej nieokreślonym terminie.

    Beczka akacjowa posłużyła Nalewkom Kresowym do starzenia nalewki pigwowej. Następnie ta sama beczka została zalana okowitą jabłkową z Smarduch FD i obecnie leżakuje. Efekty maturacji mieli okazję sprawdzić uczestnicy degustacji online organizowanej przez znanego i cienionego w świecie alkoholi wysokiej klasy Łukasza Gołębiewskiego. Otrzymaliśmy same pozytywne recenzje oraz prośbę, aby trunek wyszedł w Cask Strength, czyli o mocy nominalnej zalanej do beczki. Tak samo jak Brandy, tak i ten trunek będą alkoholami starzonymi typu Single Cask – czyli rozlanymi do butelek z jednej, konkretnej beczki. Jest to ważna informacja dla koneserów alkoholi kratowych i na pewno zwiększająca prestiż trunku.

Komentarze do wpisu (1)

24 lipca 2021

Witam. Uwielbiam eksperymenty alkoholowe i sam od lat "bawię się" smakami alkoholi. Ciekaw jestem czy eksperymentujecie z leżakowaniem mocnych alkoholi w 2 kolejno beczkach (najpierw np po winie a następnie po kilku latach w beczce po czymś innym) double wood. Daje to, moim zdaniem, ciekawe smaki w dalszym planie smakowym.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl